Kerkdorp

Vergaderzaal collegianten, Moleneind

Vergaderzaal collegianten, Moleneind

De Collegiantenstraat is een bekende naam in het Rijnsburgse stratenplan. De straatnaam herinnert aan een vrijzinnig christelijke stroming die in 1648 is ontstaan. De tolerante collegianten waren wars van kerkelijke stromingen. Ze moesten niets van dogma’s hebben. Voor hen geen theologie, maar alleen beleving van binnen uit.

Tja, christelijk Rijnsburg was in onze jeugd verdeeld tot en met. Katholieken werden gedoogd. Vrijgemaakte artikel 31’ers werden gezien als loosers die hun kinderen buiten het dorp op school deden. Christelijk gereformeerden had je ook, maar een eigen school hadden ze niet.

Hervormden vormden een traditioneel sterke gemeenschap in het dorp maar moesten het onderspit delven voor de fanatiekelingen van de gereformeerde kerk. In de jaren zeventig kwam er bovendien nog een handjeklapkerk die wekelijks vergaderden in het gebouw van de lokale mulo/mavo.

Collegianten hielden niet van dit sectarische gedoe. Ze vergaderden een keer in de maand in een eigen vergaderzaal aan het Moleneind. Iedereen kon er vrij spreken. Het avondmaal was voor iedereen opengesteld. Dopen deden ze bij onderdompeling. Er waren meer plaatsen waar ze samenkwamen maar Rijnsburg was wel het middelpunt waar de jaarlijkse vergaderingen werden gehouden. In de 18de eeuw verdwenen de collegiantenten van het toneel.

Vraag: als de molen in de verte de Vlinder is, aan het einde van hetMoleneind, waar stond dan deze vergaderzaal van de collegianten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s